Paprikakwekerij Van der Spek

Product: Oranje paprika’s
Locaties: 2
Oppervlakte: 90.000 m2
Certificaten: GlobalG.A.P., Planet Proof.
Wij zijn lid van Coöperatie The Greenery U.A.
De verkoop van ons product vindt plaats door The Greenery B.V.
The Greenery maakt samen met haar telers verse groente en fruit waardevol.

Jaarlijks vinden 2,7 miljoen oranje paprika’s hun weg naar winkels in Duitsland, Engeland, Amerika en een klein deel gaat zelfs naar Japan. Slechts 10% van de paprika’s uit de kwekerij van Van der Spek blijft in Nederland. Deze paprika’s zie je vooral bij Jumbo’s door heel Nederland liggen. De verkoop van deze paprika’s gaat via The Greenery.

De paprika’s worden geteeld op twee locaties aan de Anthony Lionweg, die beide deel uitmaken van het tuinbouwcluster. In deze kwekerijen is geen assimilatiebelichting aanwezig, de paprika’s groeien door natuurlijk licht. Rond 1 december worden de kleine plantjes gezet en rond 20 maart worden de eerste oranje paprika’s geoogst. Het gewas gaat een heel jaar mee.

 

Nieuwe kwekerij in 2019

In 2019 heeft eigenaar Danny van der Spek een nieuwe kwekerij aan de Anthony Lionweg gekocht. Dichtbij de andere kwekerijen. Een kwekerij met assimilatiebelichting. In deze nieuwe kwekerij worden rond 15 oktober aardbeienplanten gezet. Rond kerst verwacht Danny de eerste aardbeien te kunnen plukken. “Deze tuin kwam te koop en het paste perfect bij de andere kwekerijen, zowel qua afstand maar ook qua arbeid”, geeft Danny aan. Op momenten dat hij het in de paprikakwekerijen rustig heeft, kunnen er aardbeien geplukt worden. Zo kan hij de medewerkers in zijn kwekerij continue aan het werk houden.

Duurzaam telen

Voor eventuele plagen die binnen komen vliegen, wordt preventief een leger aan insecten opgebouwd. Binnen paprikakwekerij Van der Spek wordt biologische bestrijding maximaal ingezet. Daarnaast beschikken de kwekerijen over dubbele energieschermen, wat onnodig energieverbruik voorkomt. Tevens maken de kwekerijen optimaal gebruik van warmte, CO2 en water. Deels krijgt hij deze vanuit het tuinbouwcluster, CO2 wordt geleverd door de OCAP. Aanvullende warmte wordt verkregen vanuit de Rotterdamse haven (restwarmte). 

 
 

Familiebedrijf

Vanaf het startjaar in 2000 teelt Danny van der Spek al oranje paprika’s. Waarom? “Eigenlijk omdat ik kleurenblind ben”, geeft hij lachend aan. Een rode paprika verkleurt van bruin naar oranje. Een overgang die hij niet goed ziet. Een oranje paprika verkleurt van groen naar oranje. Een sterke kleurovergang. Vader Dirk, die nog steeds dagelijks meewerkt, teelde altijd rode paprika’s. Ook heeft hij veel jaren de rol van voorzitter van het tuinbouwcluster ingevuld.

 

Het succes van het Tuinbouwcluster

“Ik denk dat het succes van het Tuinbouwcluster is dat iedereen elkaar respecteert en zich niet bemoeit met andere kwekerijen”, legt Danny uit. Door samen te werken, bijvoorbeeld op het gebied van energie behalen de leden van het Tuinbouwcluster voordelen, die ze individueel niet zouden krijgen. Ook de maandelijkse clustervergadering werken mee aan dit succes volgens Danny. “Een moment om met elkaar de cijfers te bekijken, bij te sturen en het met elkaar te hebben over eventuele nieuwe investeringen. Maar we hebben het ook over privézaken, want die zijn net zo belangrijk.”

 
 

Contactgegevens
 

Paprikakwekerij van der Spek

Anthony Lionweg 34
2661 DX Bergschenhoek